Documenten
|
| Doop Mathijs van Enghen 1715
Den 24 maart
V: Jan Theunissen van Enghen,
M: Dingena Jans de Weert,
K: genoemd Matthys,
(er werden geen getuigen genoemd)
|
| Huwelijk burgerlijke stand Alsoo geen wettige verhinderingh bij het afkondigen van drie sondagse huwelijks proclamaties is voorgekomen van Mattijs van Ingen Jongeman geboortigh en woonagtigh tot Heerwaarden met Judit Janse dogtere Jan Geurden Jonge dogter geboortigh en woonagtigh alhier tot Lith uijtwijsens de verklaringh van den vorster alhier in absentie van den secretaris soo sijn boven genoemde persoonen op heden den een en dertigsten October 1700 vijf en veertigh in den huwelijken staat ingesegent ten overstaan van de Heer Johan Woerdenbagh Drost en Reijner van den Meulen schepene in Lith.
[w.g.] Matijs van Engen
Dit merk stelt Judit Janse dogtere
Jan Geurden verklaart niet te konne schrijve
[w.g.] Johan Woerdenbagh
R:VD:Meulen
Mij prest. JVDMeulen secrets.¨
Het opvallende in deze akte is dat Matthys zijn handtekening schrijft als Matijs van Engen? |
| Huwelijk kerk 1745) 31 oktober
Gehuwd
Mattias van Ingen en Judith Jansse
Getuigen: Simon van Ingen en Adriana Cling
Hier ziet men de naam gespeld werd als Mattias van Inge in plaats van Matthys
[Hier is dus mogelijk sprake van een spellingsvariant]
Kennelijk is zijn broer Seijmen van Enghen getuige bij dit huwelijk en werd nu Simon van Ingen genoemd.
|
| De erfenis van de familie Jan Geurden van Kessel De naam van Matthys kan men, in verschillende spellingsvarianten, vinden in diverse Rechterlijke archieven. Hier volgen een aantal documenten waarin zakelijke afspraken worden beschreven waarin Matthys een rol speelt. Alle zaken gaan over de koop of verkoop van grond of erfenissen.
In de verschillende aktes wordt gesproken over een hond of hont.
Hond, hont = één zesde deel van een morgen, 0,165 hectare
In één hond gingen 50 vierkante roeden en een vierkante roede bedroeg nu eens 33,06 m2, dan weer 30,69 m2.
De erfenis van de familie Jan Geurden van Kessel
[Bron RA Lith 95, f. 74-76v]
Na het overlijden van zijn schoonvader deelde Matthys, als echtgenoot van Judith Geurden, mee in de erfenis. Met betrekking tot de verdeling van de erfenis werd de navolgende akte opgemaakt.
05-01-1763
Erfschijdingh en Dijlingh tussen de kinderen en erfgenamen van wijlen Jan Geurden van Kessel in wettigen huwelijk verwekt bij Maria de Bijl desselfs huisvrouw, in Leven gewoont hebbende binnen dese Heerlijkhijt Lith en sulx van alle sodanige gronden van erven huijsinge actien crediten &a als eenigsins mits afsterven van bovengenoemde haare ouders sijn naargelaten.
Compareerden op heden den vijfden Januarij 1700 drie en sestigh voor de ondergetijkende schepenen deser Heerlijkhijt Lith Jan Janse van Kessel, Geurt Janse van Kessel, Mattijs van Ingen als man ende momboir van Judik Janse van Kessel alle woonagtigh binnen dese Heerlijkhijt Lith Geerit Janse van Kessel woonagtig te Amsteldam en Jan van Tiel als man ende momboir van Maria Janse van Kessel woonagtig binnen de Heerlijkhijt Kessel welke comparanten verclaarden met den anderen te hebben aangegaan ende gemaakt dese naarvolgende Erfschijdingh en Dijlingh, en sulx van alle sodanige gronden van erve &a als op haar bij afsterven van haare ouders sijn gedevolveert en verstorven soo ende in dier voegen als hier naar is volgende
Eerste Loth
Een huijs en hof &a gestaan ende gelegen alhier aan de Cortwijkk ontrent groot [niet ingevuld] tussen erven bovennaast Reynier van den Bogart beneden naast Jan van Wouw
strekt noordwaars van de straat tot op de Agterstraat
Item vier en een half hond land gelegen alhier in de agterste Leegehoeve* tussen erve boven naast belent [niet ingevuld] benedennaast [niet ingevuld] strekt van de voorste Leegehoeve tot op [niet ingevuld]
Dan sal den vercrijger van dit loth tot sijnen lasten moeten nemen maken en onderhouden ende bewaaren vijf voeten Maasdijk gelegen onder dese schouw van Lith ontrent tegens den hof van Geerit van Staaveren
Wijders den Heeren cijns daar op staande, mitsgaders schouwen ende commeren met gebuurlijke soo slands als Dorpslasten regten en servituten tot voors: huijs of land te onderhouden sijn staande ende gehorende
Welk Loth bij Lotinge is te Deel gevallen aan Mattijs van Ingen als man ende momboir van Judik Jansen van Kessel.
[Tweede lot: vier hond land onder Littoijen op de Akkeren, een ‘camken lands’ van vier hond te Lith in de Liensvelden, twee en drie kwart hond lands in de Zeel van Gog Camp - Jan Jansen van Kessel.
Derde lot: twee morgen en anderhalf hond lands in de Ganswijen - Geurt Jansen van Kessel.
Vierde lot: drie hond lands in de Wortelen, twee en drie kwart hond lands in de Wortelen, vier en een half hond lands in de Wortelen - Geerit Janse van Kessel.
Vijfde lot: een morgen en drie hond lands op de Roubossen, drie hond lands in Gijb Hijmeris Camp]
Mattijs tekent met “matijs van Engen”.
|
| Aankoop grond Matthys wordt in diverse akten genoemd met betrekking tot de aankoop van grond. Het is echter niet bekend of hij ook landbouwer was of dat hij, zoals zijn broer Aert, meerdere activiteiten ontplooide om aan de kost te komen. Uit de akten kan men wel concluderen dat de verstandhouding met schoonvader niet een van de beste was.
04-03-1775
Francis van Schyndel, als man en momboir [Voogd] van Johanna van Osch, wonende te Lith, heeft verkocht, gevest en opgedragen een derde deel van zeven hond land in de Papenhoef te Lith voor 115 gulden aan Matthijas van Yngen, mede-inwoner van Lith. De verkrijger zal eeuwig betalen een jaarlijkse cijns [tijns] van 2 penningen per hond en het land onderhouden. 4 maart 1775.
Tekende o.a. ?Matys van Engen?.
|
| Bonje met schoonvader 14-03-1777
Jan Geurden van Kessel te Lith [de schoonvader van matthys] heeft op 16-12-1776 3 hond land in de Vier Morgen te Lith gevest aan Jan van Heck. Hij had het zelf gekocht voor 119 gulden en 10 stuivers, te betalen een jaarlijkse cijns aan de Heren van Lith [te weten de kapittelkerk van St. Lambert te Luik] van 2 penningen per hond. Matthys van Yngen te Lith is de verkoper nader dan Jan van Heck ?en heeft getoont klinkende en blinkende penningen? en wel 128 gulden. Met het recht van naderschap heeft hij de 3 hond land vernaderd, ?met gelofte van alle zodanige lasten en servituten als op gemelde drie hond land zijn gegroot, zodanig dat den kooper ende zyne erven daar van ten eeuwigen daage zullen zyn en blyven gelibereert?. 14-03-1777
Matthys tekende als ?matijs van Engen?
|
| Bonje met schoonvader II 10-01-1786
Jan Geurde van Kessel te Lith heeft op 18-08-1785 2,75 hond land te Lith genaamd Coengers Campke, verkregen van zijn ouders, voor 73 gulden verkocht aan Francis van Mil te Lith. Mattijs van Ingen te Lith is de verkoper nader in den bloede dan de koper en heeft op 10-01-1786 op de secretarie van Lith ?getoond klinkende en blinkende penningen? en het stuk land vernaderd voor 79 gulden, 15 stuivers en 12 penningen.
Matthijs ondertekent met ?matijs van Engen?.
|
| Aankoop van grond 23-01-1786
Maria van Kessel te Teefelen heeft verkocht 1/3 part van 10,25 hond land in de Wortelen te Lith aan Mattys van Ingen te Lith voor 120 gulden. Mattys ondertekent met -matijs van Engen-.
Marge: op 30-04-1786 bekent Maria van Kessel dat aan haar afgelost is ?desen nevens staande som? van 100 [sic] gulden met de intrest van dien.
Mattijs ondertekent met ?matijs van Engen?.
|
| Aankoop nog meer grond 07-02-1786
Jan van der Donk te Lith heeft verkocht een halve morgen land te Lith op de Roubossen aan Mattijs van Engen te Lith voor 180 gulden.
Mattijs ondertekent met ?matijs van Engen?.
|
| Matthijs als getuige 31-07-1786
Lauwies van Lieshout, meester broodbakker, Lambert van den Heuvel, meester schoenmaker, voogden over de minderjarige zoon van Gerit van den Heuvel, voor 135 gulden, gepasseerd op 01-03-1783, in verband met een belening van 3 tot 3 jaren; betaling van 110 gulden.
Er tekenen o.a. ?Jan Keetels? en ?matijs van Engen?.
|
| Overlijden Matthijs van Ingen 1792
Augustus 21 Dito Begraaven Matthias van Ingen weduwnaar wijlen Judith van Kessel. |
| De nalatenschap Na het overlijden van Matthys moest natuurlijk zijn bezit verdeeld worden onder de kinderen en de rest van familie. Kennelijk had Matthys zijn schaapjes op het droge, er viel wel iets te verdelen, hetgeen de navolgende akte bevestigd.
02-12-1792
Rut Romeijnders en Wouter van Kessel als voogden over de onmondige kinderen van wijlen Jan Mattys van Ingen en Annemie Smits, Wouter van Kessel in huwelijk hebbende Maria van Ingen, Johannes van Ingen en Toon van Ingen, alle wonende te Lith, zijn een erfscheiding en deling aangegaan van alle goederen, nagelaten door Mattys van Ingen.
Het eerste lot verkrijgt Wouter van Kessel, in huwelijk hebbende Maria van Ingen: een huis met hof en erf aan de Kortwyk; te onderhouden 5 voet Maasdijk omtr ent paal 25; te betalen de tijns, lands- dorps- en polderslasten, schouwen en kommeren, met gebruikelijke servituten van straten, stegen, wegen, waterlaten, zijlen en uitwegen.
Het tweede lot verkrijgt Johannes van Ingen: twee parten in 10,25 hond in de Wortelen; 2,75 hond Koenjerscampke; 1,5 hond land genaamd Gyb Hymerscamp; te onderhouden twee parten in 7,5 voet Maasdijk aan de stoep van het huis van Wouter Balgooije; te betalen de tijns, lands- dorps- en polderslasten, schouwen en kommeren, met gebruikelijke servituten van straten, stegen, wegen, waterlaten, zijlen en uitwegen; te verkrijgen uit het derde lot 10 gulden en uit het vierde lot 10 gulden.
Het derde lot verkrijgt Toon van Ingen: 4,5 hond Hoogland genoemd de Agterste Leegehoeve; 3 hond in de Viermergen; 1/3 in 7 hond land genoemd Spapenhoef; te onderhouden 3 voet Maasdijk; te betalen de tijns, lands- dorps- en polderslasten, schouwen en kommeren, met gebruikelijke servituten van straten, stegen, wegen, waterlaten, zijlen en uitwegen; te betalen 10 gulden aan de verkrijger van het tweede lot.
Het vierde lot verkrijgen Jan Matijs van Ingen en Annemie Smits: 4 hond in de Agterste Engwykse Hoeve; 3 hond in de Voorste Ruevelenhoef; 3 hond op de Roubossen; te betalen 10 gulden aan de verkrijger van het tweede lot; te onderhouden 4 voet Maasdijk tussen paal 56 en 57; te betalen de tijns, lands- dorps- en polderslasten, schouwen en kommeren, met gebruikelijke servituten van straten, stegen, wegen, waterlaten, zijlen en uitwegen.
Wouter van Kessel tekent met zijn naam, Toon en Johannes tekenen met staande kruizen.
De nalatenschap bestaat naast het huis met de hof en het erf uit meer dan 24 hond land, dus meer dan 4 morgen land, dus meer dan ongeveer 4 hectare, afhankelijk van de omvang van de parten in de Wortelen (zie het tweede lot).
|