VAN INGEN Albertus Cornelis

VAN INGEN Albertus Cornelis

Mannelijk 1908 - 1994  (86 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Gebeurteniskaart    |    Alles

  • Naam VAN INGEN Albertus Cornelis 
    Geboren 12 jul 1908  Maashees Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Mannelijk 
    Overleden 12 sep 1994 
    Persoon-ID I403  van Ingen | Joannes van Ingen Lith
    Laatst gewijzigd op 24 apr 2014 

    Vader VAN INGEN Hendricus,   geb. 17 aug 1868, Ravenstein Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 16 okt 1958, Roermond Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 89 jaar) 
    Verwantschap geboorte 
    Moeder VERLAAN Wilhelmina Katharina,   geb. 6 jul 1877, Driel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 10 jan 1957, Roermond Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 79 jaar) 
    Verwantschap geboorte 
    Getrouwd 6 aug 1902  's-Hertogenbosch Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Gezins-ID F78  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 1 DE VRIES Catharina Maria Antonia,   geb. 2 dec 1909, Rotterdam Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Laatst gewijzigd op 24 apr 2014 
    Gezins-ID F120  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 2 POONS Marianne Juliana,   geb. 24 apr 1911, Rotterdam Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Kinderen 
     1. Levend
    Laatst gewijzigd op 24 apr 2014 
    Gezins-ID F121  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboren - 12 jul 1908 - Maashees Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Documenten
    Geboorte Albertus Cornelis van Ingen
    Geboorte Albertus Cornelis van Ingen
    In het jaar negentien honderd acht, den veertienden Juli is voor ons Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Maashees en Overloon, verschenen: Hendricus van Ingen, oud negen en dertig jaren, van beroep herbergier wonende te Maashees, die verklaarde aangifte te doen, dat zijne echtgenoote Wilhelmina Katharina Verlaan zonder beroep wonende te Maashees op den twaalfden Juli negentien honderd acht, ten tien ure des namiddags alhier in wijk B nummer vijf en veertig ten zijne huize bevallen is van een kind van het mannelijk geslacht, aan welk kind worden gegeven de voornamen van Albertus Cornelis. Deze aangifte is gedaan in tegenwoordigheid van Ernestus Gerardus Cremers oud vijf en veertig jaren, van beroep boomkweker en Gerardus Cremers oud veertig jaren, van beroep bierbrouwer beiden wonende binnen deze gemeente. Waarvan door ons deze akte is opgemaakt, en na voorlezing geteekend door ons met de comparant en de getuigen.
    Bevolkingsregister Rotterdam
    Bevolkingsregister Rotterdam
    Inschrijving in het bevolkingsregister van Rotterdam van het echtpaar van Ingen-de Vries
    Wall of Honor Yad Vashem
    Wall of Honor Yad Vashem
    Eleazer Samuel Poons en Marie Julie Dribbel, wonende in Rotterdam hadden twee dochters, Marianne Juliana (Mimi) Poons en Alida Marie (Nannie) Poons.
    Albertus Cornelis van Ingen en zijn vrouw Catharina Maria de Vries woonden in die tijd eveneens in Rotterdam. De vader van Catharina Maria de Vries, de voormalige buurman van de familie Poons was in die zware tijden actief in het verzet. In verband met hun afkomst was de familie Poons bang dat er iets met hun dochters zou gebeuren. Hun voormalige buurman en verzetsstrijder de Vries stelde voor om Mimi te verbergen bij zijn dochter en schoonzoon Albertus en Catharina.
    De benodigde rantsoenkaarten werden geleverd door de schoonbroer van Albertus en broer van Catharina, Gerardus Jozef de Vries.
    In December 1942, toen werd ontdekt dat haar moeder een Arisch voorgeslacht had werd Mimi uitgeroepen tot half-joodse.
    Haar zus, Nannie, moest zich samen met haar Joodse man, Siegfried Hertogs, hun dochter, Marina, en hun zoon Peter eveneens schuilhouden voor de Duitsers.
    Toen de schuilplaats van Nannie?s dochter Marina niet langer veilig was, verhuisde ze naar de familie Blom in het nabijgelegen Delft. Deze schuilplaats bleek één jaar lang goed te werken maar werd verraden, waarna meneer Blom en Marina op 1 april 1944 werden gearresteerd. Marina werd meegenomen naar het politiebureau in Rotterdam.
    Albertus van Ingen, een katholiek leraar, trok de stoute schoenen aan en verzon een verhaal waarmee hij naar het politiebureau toog om zodoende Marina te redden. Op het bureau verklaarde hij de biologische vader van Marina te zijn en dat het geboortebewijs van ?zijn? dochter, die in december 1938 in London werd geboren, was verbrand toen zijn huis, door het bombardement op Rotterdam werd verwoest.
    Kennelijk Had Albertus een eerlijke uitstraling. De SS-officieren geloofden zijn verhaal en Marina werd vrijgelaten, waarna zij vervolgens tot de bevrijding bij vrienden van haar grootouders verbleef. Na de bevrijding werd Marina weer verenigd met haar ouders.
    In 1948, nadat Albertus van Ingen was gescheiden van zijn vrouw Catharina Maria de Vries, trouwde hij met Marianne Juliana (Mimi) Poons .
    Op 1 januari 1981 werd Albertus Cornelis van Ingen door Yad Vashem erkend als een der rechtvaardigen onder de naties en werd zijn naam geschreven op de Wall of Honor.