VAN INGEN Catharina

Vrouwelijk 1748 - ?


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles

 • Naam VAN INGEN Catharina 
  Geboren jan 1748  Lith Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gedoopt 9 jan 1748  Lith Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Overleden
  Persoon-ID I22  van Ingen | Tak Arnoldus van Ingen
  Laatst gewijzigd op 5 jan 2014 

  Vader VAN ENGHEN (INGEN) Aert,   geb. dec 1710, Heerewaarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. apr 1773, Lith Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 62 jaar) 
  Verwantschap geboorte 
  Moeder VAN DE BLACK Geertrudis,   geb. ?, Mook Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. nov 1778, Lith Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Verwantschap geboorte 
  Getrouwd 5 mei 1737  Lith Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F3  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 1 ESSELAAR Johannes,   geb. ?,   ovl.
  Getrouwd <1783 
  Laatst gewijzigd op 5 jan 2014 
  Gezins-ID F10  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 2 VAN DEN HEUVEL Dirk,   ovl. 4 jun 1820, Alem- Maren en Kessel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd 23 apr 1786  Heerewaarden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Type: Kerkelijk huwelijk NH 
  Kinderen 
   1. VAN DEN HEUVEL NN,   geb. ?,   ovl. 23 jun 1789, Lith Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [geboorte]
  Laatst gewijzigd op 5 jan 2014 
  Gezins-ID F11  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - jan 1748 - Lith Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGedoopt - 9 jan 1748 - Lith Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - Type: Kerkelijk huwelijk NH - 23 apr 1786 - Heerewaarden Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Documenten
  Doop Catharina van Ingen
  Doop Catharina van Ingen
  1748
  9 Januarij gedoopt Catharina wettige dochter van Arnoldus van Inge en Gertrudis van der Black. Getuigen Matthias van Inge en Joanna

  Kennelijk was hier de broer van Aert, Matthys van Enghen, een van de getuigen.
  Twee geloven op n kussen
  Twee geloven op n kussen
  Het tweede huwelijk vond plaats op 23 april 1786 in Heerewaarden. De naam van Catharina?s tweede echtgenoot was Dirk van den Heuvel.

  Dirk van den Heuvel, J.M. gebooren te Lith, en woonende alhier, (zijnde van den Gereformeerden Godsdienst:) en Catharina van Ingen Weduwe van wijlen Johannes Esselaar gebooren en wonende te Lith (: behoorende tot den Roomsch-Catholijken Godsdienst :), zijn volgens attest: te Lith in wettigen ondertrouw opgenomen den 26 Januarij, en na drie voorgaande Zondagsche proclamatien (:welke, omdat de Bruid Roomsch was, te Lith van zes tot zes weken moesten geschieden :) alhier den 23 april getrouwd.
  Bonje met de wijnboer
  Bonje met de wijnboer
  Waarvoor Catharina voor de rechter werd gedaagd is onbekend. Kennelijk had zij het aan de stok met een wijnboer uit Amsterdam. In de rechterlijke archieven van Lith staat:

  De Heer Lambertus Koch coopman in wijnen, woonende te Amsteldam, eijsscher en aanlegger ter eenre
  op ende jegens
  Katharina van Ingen, wede van Johs Esselaar woonende alhier gede en verweerster ter ander zijde

  Procureur Van der Meer, voor den eijsscher en aanlegger, legt over acte van aucthorisatie, en relaas des vo[r]sters, ten blijke dat de gedaagderse behoorlijk is gedagvaart en zal ten naasten dienen van eijsch en aanspraak!
  Mondige consument
  Mondige consument
  Als men een stukje stof afgeeft om dit in het verre Den Bosch te laten verven en er gaat iets mis, eis je natuurlijk je geld terug. Dat was hetgeen Catharina gebeurde in november 1778. Dat een en ander op hoger niveau werd uitgevochten, blijkt wel uit een vermelding in de rechterlijke archieven van Lith.

  26 julij 1780

  Catharina van Ingen, eijsscher en aanleggerse op ende jegens
  Jacobus Bocken, gedaagdens ter andere sijde
  De eijsscherse en aanleggerse, dede seggen, dat in de maant van Nov: 1778 aan de huijsvrouw van den gede hadde ter hand gesteld, een witte fijne witte twee baanse voorschoot, om daar den gedaagden te ?s Bos te laten verven versoekende restitutie van de selver off twel de waarden dier.
  Overlijden Catharina van Ingen
  Overlijden Catharina van Ingen
  In het jaar een duizend acht honderd twee-en-twintig, den vijf en twintigste der maand Juny om acht ure des smorgens verscheen voor ons Schout, Beambte van den burgerlijken stand der gemeente Maren Kessel en Alem provincie Noord-Braband, Cornelis van de Wetering van beroep bouman oud zestig jaren, buurman van de overledene, en Joannes Jacobus Buss van beroep schoolmeester oud zes en veertig jaren, buurman van de overledene, beiden wonende binnen deze gemeente, welke ons verklaard hebben dat Catriena van Ingen van beroep arbei[d]ster oud vier en seventig jaren, geboren te Lith provincie Noord Braband wonende te Maren dogter van Arnoldus van Ingen [doorhaling] overleden [doorhaling] en van Gertrudis van der Plak overleden [doorhaling] weduwe van Dirk van den Heuvel is overleden binnen deze gemeente, op maandag den vier en twintigste der maand Juny laatstleden om zes uren des smorgens en hebben, nadat aan de comparanten van deze acte voorlezing is gedaan, met ons getekend.

 • Aantekeningen 
  • Eerste huwelijk

   Van Catharina is bekend dat zij twee keer getrouwd is geweest. Het eerste huwelijk met Johannes Esselaar vond plaats vr 1783.

   Gegevens omtrent deze Johannes Esselaar waren tot op heden niet te vinden.